Makron ali macaron?

ALT-Makroni sivka

Makron ali macaronmale krhke polnjene tortice navdušujejo sladokusce že več kot pol stoletja

Jim rečemo Makroni ali Macarons?

Mali, skrivnostni, puhasti makroni – od kod izvirajo in zakaj so tako popularni (tudi pri nas)?

Makron ali macaron je majnho francosko pecivo, ki ga cenijo in poznajo po vsem svetu. Je majhna, miniaturna torta narejena iz mase meringue, mandljeve moke in sladkorja v prahu. Po peki je zlate zapečene barve, a še vedno daje videz krhkosti in zamrznjenosti.

Zgodovina razvoja makronov

Ime macaron je izpeljano iz italijanske besede maccherone, kar pomeni prefinjeno testo. Zibelka makronov naj bi bila sicer Sirija, kjer male okrogle tortice poznajo pod imenom louzieh, kar pomeni mandelj. A prvi znani recepti izhajajo iz Italije, kjer so jih začeli izdelovati že davnega leta 1500. Z razcvetom pomorstva v renesansi in uvozom novih dobrin, med njimi tudi mandljev iz Azije, so v italijanski kuhinji začeli uporabljati številne nove recepture in sestavine.

V sredini 16. stoletja (leta 1533) ga ja v Francijo prinesla Katarina de Medici. Makroni v tem času so bili enostavni, rahli mali piškotki, brez polnila. Šele mnogo kasneje, okoli leta 1830, so dve “školjki” stisnili skupaj, vmes pa dodali marmelado in kasneje še čokoladno kremo ganache. V začetku 20. stoletja pa je znana francoska hiša Laudree dodala piko na i in ustvarila macaron v različnih barvah in z različnimi polnili. Takšne poznamo še danes.

Makroni v La Ganache

Naj bo macaron ali po slovensko makron, sedaj vemo, da so to male krhke tortice različno polnjene. In takšne, raznobarvne, različno polnjene, z ganachi različnih okusov, izdelujemo pri nas v La Ganache. Za pravilno teksturo mase uporabljamo kakovostne sestavine, prav vsak makron ali macaron pa je ročno izdelan.

Naših tečajev za izdelavo makronov se je udeležilo že mnogo tečajnic in tečajnikov, ki se radi pohvalijo :”O, sedaj mi je pa uspelo”. Obiščite naše slaščičarske tečaje za izdelavo makronov in se pridružite drugim zadovoljnim ljubiteljem dobrih stvari tudi vi.

Dodaj odgovor